Αν έχετε νιώσει ποτέ αυτό το περίεργο αίσθημα ενοχής ή έναν κόμπο στο λαιμό καθώς το μικρό σας κλαίει όταν φεύγετε από το δωμάτιο, πιστέψτε με, δεν είστε μόνοι. Το άγχος αποχωρισμού είναι μια φάση που περνούν πολλά παιδιά, και ας το παραδεχτούμε, είναι τόσο δύσκολο για εμάς τους γονείς όσο και για αυτά. Λοιπόν, ας μιλήσουμε για το τι είναι πραγματικά το άγχος αποχωρισμού και πώς μπορούμε να να το ξεπεράσουμε.
Τι είναι το άγχος αποχωρισμού;
Πριν δούμε τις πιθανές λύσεις σε αυτό το ζήτημα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Το άγχος αποχωρισμού είναι ο φόβος ή η αγωνία που νιώθει ένα παιδί όταν χωρίζεται από τους κύριους φροντιστές του. Συνήθως εκδηλώνεται γύρω στην ηλικία των 6-8 μηνών και είναι ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο
Σημάδια και συμπτώματα: Είναι απλώς μια φάση;
Από τη δική μου εμπειρία, το άγχος αποχωρισμού συνοδευόταν από μια σειρά από σημάδια: Προσκόλληση, κλάματα όταν έφευγα από το σπίτι ακόμα και από το δωμάτιο, και αυξημένη ανησυχία. Και κάπως έτσι κατάλαβα πως δεν είναι απλώς κάτι που εκδηλώνεται μόνο την ώρα που λέμε “καληνύχτα”.
Πώς να περιορίσετε το άγχος αποχωρισμού
Εξάσκηση
Η συμβουλή του παιδιάτρου μου, αν και απλή ήταν σωτήρια: Εξασκηθείτε σε σύντομους “αποχωρισμούς” για να χτίσετε την αντοχή σταδιακά. Έτσι, ξεκίνησα βγαίνοντας από το δωμάτιο για ένα ή δύο λεπτά και μετά επέστρεφα. Σιγά σιγά, αύξησα τον χρόνο και την απόσταση, ενισχύοντας παράλληλα το ότι “η μαμά πάντα επιστρέφει.”
Εισάγετε ένα αντικείμενο ασφαλείας
Όταν είδα το μικρό μου να σφίγγει την αγαπημένη του κουβέρτα, κατάλαβα ότι αυτό του απαλύνει έστω και προσωρινά το άγχος. Αντικείμενα όπως η βρεφική κουβέρτα ή τα λούτρινα μπορούν να προσφέρουν άνεση όταν δεν είστε κοντά του.
Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα
Τα παιδιά βρίσκουν ανακούφιση στη σταθερότητα. Η τήρηση μιας καθορισμένης ρουτίνας με έχει βοηθήσει πραγματικά. Οι ιστορίες πριν τον ύπνο, οι τακτικές ώρες γευμάτων, ακόμη και οι προγραμματισμένες ώρες παιχνιδιού έκαναν τις μεταβάσεις πιο ομαλές.
Το να φεύγετε κρυφά δεν είναι λύση
Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να κάνουμε την κίνηση “νίντζα” και να βγούμε κρυφά όταν δεν κοιτάει. Αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να να σπάσει την εμπιστοσύνη και να αυξήσει το άγχος.
Πότε είναι στιγμή να απευθυνθείτε σε ειδικούς;
Πάντα λέω πως όταν έχετε αμφιβολίες, να συμβουλεύεστε τους ειδικούς. Εάν το άγχος αποχωρισμού του παιδιού σας εντείνεται ή συνεχίζει πέρα από την προσχολική ηλικία, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν παιδίατρο ή έναν παιδοψυχολόγο.
Το άγχος αποχωρισμού είναι σκληρό για όλους, αλλά θυμηθείτε, είναι επίσης ένα σημάδι ότι το παιδί σας έχει προσκόλληση μαζί σας. Με υπομονή, αγάπη και λίγη έξυπνη στρατηγική, αυτή η φάση θα περάσει!
* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.