Ένας συχνός προβληματισμός των μαμάδων, που δημιουργείται τους πρώτους μήνες ζωής των μωρών, είναι γιατί βάζουν συνεχώς τα χεράκια στο στόμα τους. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, καθώς παρακάτω θα δούμε τους λόγους για τους οποίους προκαλείται και πώς μπορείτε να προφυλάξετε το μωρό σας.
1. Ανακάλυψε τα χεράκια του
Το μωρό σας μασάει τα χέρια και τα δάχτυλά του διότι μόλις τα ανακάλυψε, κάτι που αποτελεί μια πρώιμη λεπτοκινητική και οπτικοκινητική δεξιότητα. Μόλις ένα μωρό ανακαλύψει τα χέρια του, μετατρέπονται στο νέο αγαπημένο του παιχνίδι. Το να τα βάζουν στο στόμα του είναι μια μορφή αυτοεξερεύνησης και ένα μεγάλο σημάδι ανάπτυξης.
2. Βγάζει δόντια
Συνήθως όταν τα μωρά ηλικίας 4-7 μηνών παρατηρείται ότι βάζουν τα χέρια στο στόμα, είναι σημάδι ότι αρχίζει η οδοντοφυΐα τους. Για να σιγουρευτείτε ότι πίσω από το ζωηρό μάσημα των χεριών του μωρού σας η αιτία είναι η οδοντοφυΐα, μπορείτε να παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα όπως το υπερβολικό σάλιο, το τράβηγμα των αυτιών και πρησμένα ούλα.
3. Πεινάει
Συχνό φαινόμενο από τα νεογέννητα και τα βρέφη είναι το να μασάνε τις μικρές γροθιές τους στην προσπάθειά να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι πεινάνε. Το κλάμα είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι της πείνας. Επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε πότε είναι ώρα να ταΐσετε ξανά το μωρό σας αναζητώντας ενδείξεις πείνας, όπως μασώντας τα χέρια τους και ανοίγοντας το στόμα τους.
4. Θέλει να χαλαρώσει
Το πιπίλισμα των χεριών αποτελεί μια κατευναστική συνήθεια για πολλά μωρά. Εάν το μωρό σας νιώθει μοναξιά, φόβο, κούραση ή απλά βαριέται, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει μία ασχολία ή μία παρηγοριά. Έτσι, ο πιο άμεσος τρόπος να ηρεμήσει τον εαυτό του είναι να πιπιλίσει τα χεράκια του. Σε περίπτωση που παρατηρείται κάτι τέτοιο, μία πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωράκι σας.
5. Παίζει
Μερικές φορές ένα μωρό που μασάει τα χέρια του δεν κρύβει κάποιο βαθύτερο νόημα. Το μωρό σας έχει ανακαλύψει τα χέρια του και είναι για αυτό διασκεδαστικό να τα μασάει. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να το βοηθήσουν τα μασητικά παιχνίδια που αντιστοιχούν στην ηλικία του, ώστε να το αποτρέψουν από το να μασάει τα χεράκια του.
Τι πρέπει να προσέξετε
- Προσέχετε τα χεράκια του μωρού σας να είναι πάντα καθαρά, εφόσον γνωρίζετε ότι τα βάζει στο στόμα του.
- Πλένετε τακτικά τα παιχνίδια του με ήπια αντισηπτικά καθαριστικά.
- Τα παιχνίδια του πρέπει συμβαδίζουν με την ηλικία του. Να είναι φτιαγμένα από ασφαλή υλικά και να μην έχουν μικρά αποσπώμενα κομμάτια.
- Σε περίπτωση που έχετε μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι καλό θα είναι να μην δίνουν τα παιχνίδια τους στο μικρότερο αδερφάκι τους.
- Επιτηρείτε συνεχώς το μωρό σας όταν βάζει πράγματα στο στόμα του.
Παρατηρείστε το μωράκι σας και θα καταλάβετε όλους τους λόγους που κάνει τις συγκεκριμένες κινήσεις. Σε περίπτωση που ανησυχείτε ότι θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα στο μωράκι σας από το πιπίλισμα του χεριών, των δακτύλων ή της γροθιάς του, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας ηρεμήσει και θα σας συμβουλέψει.
* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.
Ένα μωρό γεννιέται έχοντας την ανάγκη να αγαπηθεί, και δεν την ξεπερνάει ποτέ. ~ Frank Clark