Πότε γυρνάμε το καρότσι μωρού μπροστά;
Συμβουλές

Πότε γυρνάμε το καρότσι μωρού μπροστά;

Ως γονείς, μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που προκύπτουν σχετικά με τη βόλτα με καρότσι μωρού, είναι πότε μπορούμε να γυρίσουμε το μωράκι ώστε να κοιτάει μπροστά. Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις συνεχώς το μικρό σου να αναπτύσσεται, να μεγαλώνει, και να μπορεί πλέον να εξερευνήσει τον κόσμο κοιτώντας μπροστά όταν βρίσκεται στο παιδικό καρότσι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο για να κάνει αυτή τη μετάβαση με ασφάλεια.

Μέχρι 12 μηνών

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνιστά ότι τα βρέφη κάτω των 12 μηνών πρέπει να τοποθετούνται πάντα σε θέση στραμμένη προς τα πίσω όταν βρίσκονται στο καρότσι, να κοιτάνε δηλαδή προς το γονέα. Αυτή η θέση παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη για το κεφάλι, τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη του. Επιπλέον, η θέση προς τα πίσω, επιτρέπει στο παιδί να βλέπει τον γονέα, κάτι που βοηθάει στο να νιώθει πιο άνετα και να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της βόλτας ευκολότερα.
Για τα μωρά που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, ιδανικά είναι τα καρότσια με πορτ μπεμπέ στα οποία η πλάτη είναι ξαπλωτή, παρέχοντας επαρκή στήριξη στο κορμάκι τους. Μετά από λίγους μήνες, και ενώ το μωράκι κοιτάζει ακόμα προς εσάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καλαθούνα με θέσεις ανάκλισης.

Πότε γυρνάμε το καρότσι μωρού μπροστά;

Πότε κοιτάει μπροστά;

Όσο το μωράκι μεγαλώνει, αποκτά την ικανότητα να στηρίζει το κεφαλάκι του, και αναπτύσσει το ενδιαφέρον του για τον κόσμο. Σε αυτό το στάδιο, και αφού φυσικά έχετε τη σύμφωνη γνώμη του/της παιδιάτρου, μπορείτε να κάνετε την αλλαγή στη θέση του καροτσιού, έτσι ώστε να μπορεί το παιδί σας να δέχεται και να επεξεργάζεται όλα τα καινούρια ερεθίσματα γύρω του.

Είναι σημαντικό να προσέξετε ότι ακόμη και όταν το παιδί μου μπορεί να κοιτάξει προς τα εμπρός, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας, έτσι ώστε να παραμένει ασφαλές σε περίπτωση ελιγμού, σύγκρουσης ή απότομης διακοπής της κίνησης.

Πότε γυρνάμε το καρότσι μωρού μπροστά;

Συγκεντρωτικά κάποια από τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωράκι είναι έτοιμο να κοιτάξει μπροστά είναι:

  • Το μωρό μπορεί να κάτσει χωρίς βοήθεια
  • Το μωρό δείχνει ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω του και θέλει να κοιτάει και άλλα πράγματα εκτός από το γονέα
  • Το μωράκι είναι σε θέση να στηρίξει το κεφάλι και το λαιμό του 
  • Το μωρό είναι 6-12 μηνών ή μεγαλύτερο

Τι καρότσι να πάρω για το κάθε στάδιο;

Φυσικά στην απάντηση σχετικά με αυτό το ερώτημα, ψάχνετε την πιο συμφέρουσα και πρακτική λύση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε είτε καρότσι 2 σε 1, είτε 3 σε 1, καθώς τα συγκεκριμένα είναι κατάλληλα για χρήση και από νεογέννητο, ενώ μπορείτε πολύ απλά, όταν το μωράκι είναι έτοιμο να κοιτάξει μπροστά, να έχετε μετάβαση από το πορτ μπεμπέ ή την καλαθούνα, στη θέση καροτσιού.

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε για τη μετάβαση του μωρού σας από το πορτ μπεμπέ, στην κανονική θέση καροτσιού, είναι η εξέλιξη της ψυχοσωματικής ανάπτυξής του, η οποία φυσικά θα εντοπιστεί από τον/την παιδίατρο, που θα κρίνει αν το μωράκι σας είναι έτοιμο να κοιτάξει μπροστά. Κάνοντας τη μετάβαση την κατάλληλη στιγμή, θα δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξερευνήσει και να μάθει τον κόσμο με ασφάλεια. Λοιπόν, καλές βόλτες!

Fact: Το πρώτο καρότσι μωρού φτιάχτηκε το 1733 από τον William Kent. Ήταν σχεδιασμένο για τα παιδιά του Δούκα του Ντέβονσαϊρ και ονομαζόταν "perambulator"