Το μωρό μου

Γιατί το μωρό μου δεν τρώει;

Μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες που έχουμε ως γονείς σχετίζεται με τη διατροφή του μωρού. “Γιατί το μωρό μου δεν τρώει;” Μία ερώτηση που σχεδόν κάθε γονιός έχει κάνει κάποια στιγμή, οδηγώντας σε αμέτρητες ώρες ανησυχίας και έρευνας στο διαδίκτυο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή την κατάσταση. Αν και είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας λαμβάνει το φαγητό που χρειάζεται, οι περιστασιακές δυσκολίες σίτισης είναι αρκετά συνηθισμένες.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να αρνείται να φάει, μαζί με μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τα πιο συνήθη ζητήματα:

Οδοντοφυΐα 

Τα μωρά συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα οδοντοφυΐας γύρω στην ηλικία των έξι μηνών. Σε αυτό το στάδιο συχνά προκαλείται δυσφορία καθώς πονάνε τα ούλα τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει το μωρό σε άρνηση φαγητού. Προσπαθήστε να το ανακουφίσετε δίνοντας του μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας ή τρίβοντας απαλά τα ούλα του.

Ιατρικοί λόγοι

Εάν το μωρό σας δεν αισθάνεται καλά, έχει κρυολόγημα, λοίμωξη στο αυτί ή άλλη ασθένεια, μπορεί να αρνηθεί να φάει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιθανό να πονάει ο λαιμός του ή να έχει δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή. Εάν η άρνηση του μωρού σας να φάει συμπίπτει με άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή διάρροια είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως την/τον παιδίατρό σας.

Εισαγωγή νέων τροφών

Εάν αρχίσατε πρόσφατα να εισάγετε στερεές τροφές, στο μωρό σας μπορεί απλά να μην αρέσει η γεύση ή η υφή ορισμένων από αυτές. Θυμηθείτε, χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει τις νέες γεύσεις το μωρό σας. Συνεχίστε να εισάγετε το νέο φαγητό με υπομονή, χωρίς να το πιέζετε.

Γιατί το μωρό μου δεν τρώει

Περισπασμοί

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και συνειδητοποιεί περισσότερο το περιβάλλον γύρω του, μπορεί εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή του. Αυτό το στάδιο οδηγεί συχνά σε απώλεια ενδιαφέροντος για φαγητό. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς κλείνοντας την τηλεόραση, απομακρύνοντας τα παιχνίδια και ταΐζοντας το σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον. Το να διατηρείτε οπτική επαφή και να αλληλεπιδράτε μαζί του κατα τη διάρκεια του φαγητού θα το βοηθήσει να μην αποσπάται.

Δεν κάθεται βολικά

Μια πολύ συχνή αιτία για την οποία ένα μωράκι μπορεί να μην έχει διάθεση να φάει συνδέεται με το καρεκλάκι φαγητού. Είναι σημαντικό να επιλέξετε καρεκλάκι φαγητού με εργονομική, ενισχυμένη και μαλακή θέση.

Γιατί το μωρό μου δεν τρώει

Δεν πεινάει

Πολλές φορές το μωράκι σας μπορεί απλά να μην πεινάει. Όπως και οι ενήλικες, τα μωρά έχουν κυμαινόμενες ορέξεις και μπορούν να τρώνε περισσότερο κατά τη διάρκεια ορισμένων γευμάτων σε σχέση με άλλα. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα σημάδια της πείνας τους. Ο καταναγκασμός ενός μωρού να φάει όταν δεν πεινάει μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συσχετίσεις με την ώρα του φαγητού και ενδεχομένως να διαταράξει τα φυσικά σημάδια πείνας.

Γιατί το μωρό μου δεν τρώει

Εάν το μωρό σας αρνείται συνεχώς να φάει, είναι απαραίτητο να ζητήσετε συμβουλές από την/τον παιδίατρό σας. Εκείνη/νος θα εντοπίσει την αιτία του ζητήματος και θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε 

Θυμηθείτε, όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το μωρό σας, είναι σημαντικό να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε μια θετική στάση. Με επιμονή, υπομονή και την κατάλληλη καθοδήγηση από ειδικούς, θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του μωρού σας και να αντιμετωπίσετε τυχόν ζητήματα που θα προκύψουν σε σχέση με το φαγητό! 


* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.