pos na kopsoume tin pipila
Συμβουλές

Πώς να κόψουμε την πιπίλα;

Η πιπίλα είναι ένα από τα βασικότερα βρεφικά αξεσουάρ και για πολλά μωράκια χρησιμεύει ως κύρια πηγή ανακούφισης και ηρεμίας, βοηθώντας τα να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. 

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πώς να καταφέρουν να κάνουν το παιδί να μην έχει ανάγκη πια την πιπίλα και να την αποχωριστεί χωρίς άγχος. 

Αν ξεκινάτε αυτό το ταξίδι, ο παρακάτω οδηγός βήμα βήμα σίγουρα θα σας βοηθήσει!

Πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πιπίλας

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε γιατί το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες.

Οι πιπίλες είναι καταπραϋντικές για το μωρό και μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) σε μικρότερα μωρά. 

Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα ή να προκαλέσει εξάρτηση.

 

Πότε να αρχίσετε

Επιλέξτε μια στιγμή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία “αποχωρισμού” της πιπίλας  όταν το παιδί δεν υφίσταται άλλες σημαντικές αλλαγές, όπως η έναρξη της προσχολικής ηλικίας ή η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Ένα ήρεμο περιβάλλον και η σταθερή ρουτίνα  θα κάνουν τη διαδικασία πιο ομαλή.

pos na kopsoume tin pipila

Σταδιακή Μείωση

Αντί να διακόψετε την πιπίλα απευθείας, σκεφτείτε να μειώσετε τις φορές που το παιδί σας τη χρησιμοποιεί. 

Εάν έχει συνηθίσει να την έχει όλη την ημέρα, ξεκινήστε περιορίζοντας τη σε συγκεκριμένες ώρες. Αυτή η προσέγγιση θα είναι λιγότερο τραυματική για το μικρό σας.

Επικοινωνήστε

Για τα νήπια, η επικοινωνία είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Εξηγήστε με απλά λόγια γιατί ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε την πιπίλα. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση, επαινώντας το ότι κάνει κάτι σπουδαίο όταν δεν τη χρησιμοποιεί.

Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις

Τα παιδιά συχνά στρέφονται στην πιπίλα για να νιώσουν άνεση και ανακούφιση. 

Γι αυτό, κατά την προσπάθειά τους παρέχετε άλλες μορφές παρηγοριάς, όπως ένα λούτρινο, μια κουβερτούλα ή και περισσότερες αγκαλιές από εσάς

Αυτό θα αποσπάσει την προσοχή του παιδιού και θα ικανοποιήσει την ανάγκη για άνεση.

 

Κάντε την πιπίλα λιγότερο ελκυστική

Με τον καιρό, μπορείτε να κάνετε την πιπίλα λιγότερο ικανοποιητική για το παιδί. Μερικοί γονείς ανοίγουν μια μικρή τρύπα ή την κόβουν σταδιακά με το ψαλίδι, κάτι που αλλάζει την αίσθηση και την κάνει λιγότερο ελκυστική για πιπίλισμα.

Δημιουργήστε ένα σενάριο

Μπορείτε να μετατρέψετε τη διαδικασία διακοπής της πιπίλας σε ένα φανταστικό σενάριο. 

Για παράδειγμα πολλοί γονείς  εισάγουν τη “Νεράιδα της πιπίλας” όπως η νεράιδα των δοντιών η οποία παίρνει την πιπίλα και αφήνει ένα μικρό δώρο.

Προετοιμαστείτε για ανήσυχο ύπνο

pos na kopsoume tin pipila

Ο ύπνος μπορεί να είναι μια πρόκληση κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, καθώς πολλά παιδιά συνδέουν την πιπίλα με την ώρα του ύπνου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ανακουφιστική ρουτίνα πριν, και να είστε υπομονετικοί. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά εν τέλει το παιδί θα προσαρμοστεί.

Μείνετε συνεπείς

Μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία, είναι σημαντικό να είστε συνεπείς. 

Μπορεί πολλές φορές να είναι δελεαστικό να επιστρέψετε στην πιπίλα, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, αλλά να θυμάστε ότι η συνέπεια θα κάνει τη μετάβαση πιο γρήγορη και ομαλή μακροπρόθεσμα.

Ενώ οι πιπίλες είναι ωφέλιμες για τα μωρά, έρχεται μια στιγμή που πρέπει να τις αποχωριστούν. 

Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι μοναδικό. Κάποια μπορεί να εγκαταλείψουν την πιπίλα τους χωρίς πρόβλημα, ενώ άλλα μπορεί να δυσκολευτούν. Η υπομονή, η κατανόηση και η ήπια προσέγγιση είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας σε αυτή τη μετάβαση!