Πως να θηλάσω σωστά το μωρό
Μητρότητα Συμβουλές

Πώς να θηλάσω σωστά το μωρό μου; | Η εμπειρία μου ως νέα μαμά

Όταν κράτησα για πρώτη φορά τη μικρή μου, ένιωσα ότι τα έχω πλέον όλα. Ο ενθουσιασμός και ευτυχία ήταν τα μόνιμα συναισθήματά μου. Ωστόσο, μέσα σε όλα τα ευχάριστα συναισθήματα, ένα από τα άγχη που με βάραινε ήταν το πώς θα τη θηλάσω με τον “σωστό τρόπο”. Θέλω να πω, φαίνεται τόσο απλό, σωστά;

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο φαίνεται! Από το να βρω τη σωστή στάση, μέχρι την ιδανική συχνότητα, η εμπειρία μου ήταν ένας συνδυασμός από άγρυπνες νύχτες αλλά και όμορφες στιγμές. Τώρα που βρήκα λίγο χρόνο (και έχω κάνει αρκετή εξάσκηση), ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όσα έμαθα, όσα θα ήθελα να ήξερα αλλά και τις συμβουλές που πήρα από ειδικούς στο θέμα του θηλασμού. 

Συχνότητα θηλασμού

Μετά τη γέννα, οι οδηγίες που έλαβα ήταν να θηλάσω το συντομότερο δυνατό. Έτσι και έγινε. Για τις πρώτες 40 μέρες θήλαζα αποκλειστικά. Χωρίς φόρμουλα και πιπίλες.

Είναι φυσιολογικό να θηλάζει τόσο πολύ;

Πώς να θηλάσω σωστά το μωρό μου; | Η εμπειρία μου ως νέα μαμά

Εκείνες τις πρώτες μέρες, ένιωθα ότι το μωράκι μου ήθελε να θηλάσει 24/7! Ανησυχούσα τόσο πολύ που ρώτησα τον παιδίατρό μου αν ήταν φυσιολογικό. Η απάντησή του ήταν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό τα νεογέννητα να θέλουν να τρέφονται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Μέχρι τις 40 ημέρες, η μικρή μου απέκτησε μία σχετικά σταθερή ρουτίνα, κάνοντας το πρόγραμμα του θηλασμού λίγο πιο προβλέψιμο. 

Ύπνος ή θηλασμός;

Θα το παραδεχτώ… Ήμουν εκείνη η μαμά, που ανησυχούσα αν θα πρέπει να ξυπνήσω το μωρό που κοιμόταν τόσο ήσυχα για να το ταΐσω. Έπρεπε να κάνω πολλές φορές στον εαυτό μου (και στον παιδίατρό μου) αυτή ακριβώς την ερώτηση. Τις πρώτες δύο εβδομάδες, η απάντηση είναι «ναι». Έβαζα ξυπνητήρι, και έκανα ό,τι χρειαζόταν για να διατηρήσω ένα σταθερό πρόγραμμα μέχρι να πετύχει τους στόχους του βάρους της.

Η σωστή στάση

Τα όσα μου είπε η σύμβουλος θηλασμού άλλαξαν κυριολεκτικά το παιχνίδι για μένα. Μου είπε ότι το μωρό πρέπει να να με κοιτάζει, να είμαστε σε στάση “κοιλίτσα με κοιλίτσα”, και τόνισε τη σημασία του να πιάσει ένα μεγάλο μέρος της θηλής με το στόμα της.

Οι δυσκολίες

Δεν θα σας πω ψέματα. Οι πρώτες φορές ήταν επώδυνες. Χρειάστηκε να προσπαθήσω αρκετές φορές και κάποιες στιγμές ένιωθα ότι ήθελα να τα παρατήσω. Να θυμάστε πως όλο αυτό είναι μια διαδικασία μάθησης τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Ποσότητα γάλακτος

«Βγάζω αρκετό γάλα;» έγινε η πιο συχνή αναζήτηση μου στο Google. Ναι δεν είστε μόνες! Δύο πράγματα με βοήθησαν να χαλαρώσω λίγο. Πρώτον, ακούγοντας αυτόν τον ήχο κατάποσης κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Δεύτερον, οι βρεγμένες πάνες!

Αυτοφροντίδα κατά το θηλασμό

Ένιωθα πάντα κάπως αφυδατωμένη όταν θήλαζα. Ρώτησα τη σύμβουλο θηλασμού και μου είπε ότι είναι απολύτως οκ να πίνεις νερό ενώ το μωράκι θηλάζει. Όχι ζεστά υγρά, όμως, λόγω του κινδύνου διαρροών. Έκανα λοιπόν κανόνα να έχω δίπλα μου ένα μπουκάλι νερό.

Βολέψου!

Έχω δοκιμάσει να θηλάσω σε όλες τις θέσεις που μπορείτε να σκεφτείτε. Ζήτησα ακόμη και συστάσεις για μαξιλάρια, και ναι, το μαξιλάρι θηλασμού ήταν σωτήριο! Βρείτε αυτό που είναι άνετο για εσάς. Η άνεσή σας μετράει όσο και του μωρού.

Ο θηλασμός είναι μια όμορφη αλλά συχνά προκλητική εμπειρία που είναι διαφορετική για κάθε μαμά. Το ταξίδι μου είχε τις δύσκολες στιγμές του αλλά και αυτές της απόλυτης ευτυχίας. Να θυμάστε ότι μπορείτε!
Και κάθε φορά που έχετε αμφιβολίες μη διστάσετε να απευθυνθείτε στη σύμβουλο θηλασμού σας.