Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;
Μητρότητα

Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;

Ως γονείς, όλοι αναρωτιόμαστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει το παιδάκι μας να χρησιμοποιεί τις πάνες. Αυτή η ερώτηση δυστυχώς να είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί, καθώς κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που όταν εντοπίσετε ίσως να υποδεικνύουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη χρήση γιο γιο έτσι ώστε να κάνει την μετάβασή του από την πάνα στην τουαλέτα πιο εύκολη.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να χρησιμοποιήσει γιο γιο;

Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;

• Μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του

Εάν το παιδί σας είναι σε θέση να σας πει πότε πρέπει να κάνει πιπί, κακά ή ότι έχει ήδη κάνει την ανάγκη του, είναι ένα καλό σημάδι ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εκπαίδευση τουαλέτας.

• Δείχνει ενδιαφέρον

Το γεγονός ότι το παιδί δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα ή επιθυμεί να φοράει εσώρουχα, αποτελεί μια επίσης σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το γιογιό.

• Είναι σε θέση να ακολουθεί απλές οδηγίες

Αν το παιδί σας μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες όπως “κάτσε στο γιογιό”, “πάρε το παιχνίδι σου” σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει την έννοια της αλληλουχίας των πράξεων.

• Κάνει τακτικά την ανάγκη του

Το να υπάρχει μια κανονικότητα και τακτικότητα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του παιδιού, με άλλα λόγια δηλαδή να κάνει την ανάγκη του συγκεκριμένες ώρες και φορές την ημέρα, σας δίνει τη δυνατότητα να μπορείτε να προβλέψετε τις κινήσεις του εντέρου του και να το εκπαιδεύσετε στο γιο γιο.

• Μπορεί να διατηρήσει την πάνα του καθαρή για μεγαλύτερο διάστημα

Αν παρατηρήσετε ότι η πάνα του παιδιού μένει στεγνή για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι συνήθως, αυτό ίσως είναι ένα δείγμα ότι έχει αποκτήσει έστω και μερικό έλεγχο των σφιγκτήρων του. Επομένως βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην τουαλέτα!

Πάντα είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να εμφανίσει αυτά τα σημάδια σε διαφορετική ηλικία. Μερικά μπορεί να εμφανίσουν αυτά τα σημάδια ήδη από τους 18 μήνες, ενώ άλλα αργότερα. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να πιέσετε το παιδάκι σας στην εκπαίδευση αν δεν είναι έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πώς γίνεται η εκπαίδευση τουαλέτας;

Για να αρχίσετε την εκπαίδευση τουαλέτας με τον κατάλληλο τρόπο, πρέπει πρώτα να έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Ο βέλτιστος τρόπος είναι είτε χρησιμοποιώντας γιο γιο, είτε παιδικό κάθισμα τουαλέτας.

Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;

Γιο γιο

Το γιο γιο αποτελεί το βρεφικό αξεσουάρ που επιλέγουν οι περισσότεροι γονείς για την εκπαίδευση τουαλέτας του παιδιού τους. Τα βασικότερα πλεονεκτήματά του είναι ότι:

  • Είναι φορητό 
  • Είναι εύκολα προσβάσιμο από το παιδάκι
  • Είναι άνετο για το παιδί 
  • Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων

Παιδικό κάθισμα τουαλέτας

Πολλοί γονείς προτιμούν τη χρήση εκπαιδευτικού καθίσματος τουαλέτας αντί του γιο γιο. Τα καθίσματα αυτά τοποθετούνται πάνω στο χείλος της λεκάνης. Έχουν μικρότερο άνοιγμα έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί το παιδάκι με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πέσει. Τα βασικά πλεονεκτήματα του παιδικού καθίσματος τουαλέτας είναι ότι:

  • Δεν καταλαμβάνει χώρο 
  • Το παιδί έρχεται σε επαφή με την λεκάνη 
  • Τοποθετείται εύκολα 
  • Απολυμαίνεται εύκολα
Σε ποια ηλικία βγάζουμε την πάνα;

Σε περίπτωση που προτιμήσετε το παιδικό κάθισμα τουαλέτας, είναι σημαντικό να προμηθευτείτε και ένα βοηθητικό σκαλοπάτι μπάνιου το οποίο θα διασφαλίσει ότι αφενός τα ποδαράκια του παιδιού δεν θα κρέμονται, και αφετέρου ότι τα γόνατά του θα βρίσκονται πάνω από τη μέση του το οποίο αποτελεί ιδανική στάση σώματος κατά τη διάρκεια χρήσης της τουαλέτας.

Ποια είναι τα βήματα;

Εφόσον το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη χρήση του γιογιό, ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαδικασία πιο ομαλή είναι:

1. Ενθάρρυνση

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδάκι σας κάθε φορά που εκφράζει την επιθυμία του να κάνει την ανάγκη του. Αυτό θα του δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει τα επόμενα βήματα, και θα του καλλιεργήσει την αντίληψη ότι αυτό που αισθάνεται δεν είναι κακό.

2. Κατανόηση

Εξηγείστε στο παιδί με απλά λόγια τη διαδικασία που θα ακολουθείτε έτσι ώστε να κατανοήσει γιατί κάνει το κάθε τι. Αυτό θα του διεγείρει το ενδιαφέρον για τη διαδικασία.

3. Καλή διάθεση

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχετε σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι η χαρούμενη διάθεση. Αποφύγετε εκφράσεις απέχθειας ή δυσαρέσκειας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φόβο στο παιδί, δυσκολεύοντας το στο να προσαρμοστεί στην καινούρια καθημερινή συνήθεια της χρήσης γιο γιο ή καθίσματος τουαλέτας.

4. Επιβράβευση

Φιλιά, αγκαλιές αλλά και λέξεις επιβράβευσης μετά από τη διαδικασία, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείξετε στο παιδάκι σας ότι κατάφερε κάτι σπουδαίο έτσι ώστε να αποκτήσει το κίνητρο να συνεχίσει.

5. Υγιεινή

Τέλος είναι σημαντικό να συνδέσετε τη διαδικασία της τουαλέτας με συνήθεια του να πλένει τα χεράκια του αφού τελειώσει.

Θυμηθείτε πως είναι πιθανό το παιδί σας να μην τα καταφέρει με τις πρώτες προσπάθειες. Είναι απαραίτητο να έχετε υπομονή, επιμονή και κυρίως καλή διάθεση έτσι ώστε να βοηθήσετε το μωράκι σας να μεταβεί από την πάνα στην τουαλέτα με τον πιο σωστό τρόπο.
Καλή επιτυχία!

Κάθε νέα πρόκληση κάνει το μωράκι σας πιο δυνατό!