Τα καλύτερα βρεφικά παιχνίδια
Προτάσεις

Τα καλύτερα βρεφικά παιχνίδια

Τα βρεφικά παιχνίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των μωρών. Δεν έχουν μόνο ψυχαγωγική χρήση, αλλά βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της γνωστικής, σωματικής και κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης. Η κατανόηση των διαφορετικών αναπτυξιακών σταδίων του μωρού και η επιλογή των αντίστοιχων παιχνιδιών, θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τα κατάλληλα παιχνίδια για μωρά!

Παιχνίδια για νεογέννητα μωρά

Από τη γέννησή τους τα μωρά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους μέσω των αισθήσεών τους. Σε αυτή την ηλικία, τα μαλακά παιχνίδια με διαφορετικές υφές, σχήματα και μεγέθη, καθώς και παιχνίδια που κάνουν θόρυβο είναι εξαιρετικά για να τα βοηθήσουν να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις αντίστοιχες αισθήσεις της αφής, της όρασης και της ακοής τους. Για παράδειγμα, το παιχνίδι με κουδουνίστρα βοηθάει το μωράκι να αποκτήσει αίσθηση της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος, καθώς μαθαίνει ότι οι ενέργειές του κάνουν το παιχνίδι να αναπαράξει θόρυβο. Με τον ίδιο τρόπο, ένα παιχνίδι με χρώματα υψηλής αντίθεσης θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας.

Τα καλύτερα βρεφικά παιχνίδια

Για μωρά από 6-8 μηνών

Καθώς τα μωρά αναπτύσσονται, αρχίζουν να γίνονται πιο δραστήρια. Κατά τον 6ο με 8ο μήνα, αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον γύρω τους, και λόγω αυτού, τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση και την εξερεύνηση, όπως παιχνίδια ώθησης, έλξης ή χαλάκια δραστηριοτήτων, είναι ιδανικά. Αυτοί οι τύποι παιχνιδιών δίνουν στα μωρά την ευκαιρία να εξασκηθούν στο μπουσούλημα, το περπάτημα, και άλλες κινητικές δεξιότητες. Επιπλέον, παιχνίδια που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυναρμολογηθούν, όπως τα τουβλάκια ή τα απλά παζλ, βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Για μωρά ενός έτους

Καθώς πλησιάζουν τα πρώτα γενέθλια, τα μωράκια βρίσκουν ενδιαφέρον για τη λύση “προβλημάτων”. Απλοί γρίφοι, παιχνίδια με σχήματα ή στοίβαξη μπορούν βοηθούν στο να μάθουν για διαφορετικά σχήματα και χρώματα και να εξασκήσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Κατά τον ίδιο τρόπο, η στοίβαξη μπλοκ βοηθάει στο να εξοικειωθούν με την έννοια του μεγέθους και της σειράς.

Τα καλύτερα βρεφικά παιχνίδια
Τα καλύτερα βρεφικά παιχνίδια

Για παιδάκια 12-24 μηνών

Περίπου στους 12 με 24 μήνες, τα παιδάκια ενδιαφέρονται για την αλληλεπίδραση και τη μίμηση της συμπεριφοράς των ενηλίκων. Παιχνίδια όπως σετ κουζίνας, σετ εργαλείων ή κούκλες μπορούν να βοηθήσουν στο να μάθουν τη χρήση καθημερινών εργαλείων και σκευών, όπως και στο συντονισμό χεριών και ματιών.

Παιχνίδι με το γονέα

Μια πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τα μωρά μαθαίνουν πολύ καλύτερα μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι και την εξερεύνηση. Επομένως είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί του παίζοντας. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τον δεσμού μεταξύ σας, αλλά θα παράσχει και ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.

Τα καλύτερα βρεφικά παιχνίδια

Τα παιχνίδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των μωρών και παιδιών. Άλλωστε παιδί και παιχνίδι πάνε μαζί!  Η κατανόηση των διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης και η επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών για κάθε ένα από αυτά, θα βοηθήσει στο να ενισχυθούν στο έπακρο οι δεξιότητες των μωρών.
Ώρα για παιχνίδι λοιπόν!

Η μοναδική εργασία που πρέπει να κάνουν τα παιδία είναι το παιχνίδι!