Η ομιλία είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του μωρού μας. Έτσι, όσο περνούν οι πρώτοι του μήνες, περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε την πρώτη του λεξούλα. Ωστόσο, το κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό κι έτσι μερικά μιλάνε γρηγορότερα και άλλα καθυστερούν.
Παρακάτω θα δούμε πότε μπορούμε να περιμένουμε την πρώτη λεξούλα του μωρού μας και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να μιλήσει γρηγορότερα.
Πότε θα μιλήσει το μωρό μου;
Παρόλο το διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, τα περισσότερα μωράκια θα πουν την πρώτη τους λεξούλα ανάμεσα στους 6-12 μήνες. Βέβαια, η ομιλία σχετίζεται άμεσα και με την ακοή και την κατανόηση. Έτσι, θα πρέπει πρώτα να αναζητήσουμε σημάδια ότι το μωρό μας ακούει. Έπειτα, θα ξεκινήσει σταδιακά να μιμείται αυτούς τους ήχους μέχρι να μπορεί να αρθρώσει τις πρώτες, απλές λεξούλες.
Ποιες είναι συνήθως οι πρώτες λέξεις του;
Στα πρώτα στάδια, το μωρό μας θα ξεκινήσει να αρθρώνει απλές συλλαβές. Σιγά-σιγά θα μάθει να τις συνδυάζει για να δημιουργεί λέξεις. Συνήθως οι πρώτες λέξεις που θα πει ένα μωρό είναι είτε «μαμά» είτε «μπαμπά». Αυτοί οι ήχοι είναι ευκολότεροι για τους μαλακούς ιστούς στο στοματάκι του. Όσο μεγαλώνει, θα εμπλουτίσει τις λέξεις που μπορεί να πει και η ομιλία του θα βγαίνει πιο καθαρή.
Μικρές συμβουλές για να βοηθήσουμε το μωρό μας
Σαν γονείς, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του μωρού μας και να το βοηθήσουμε να μιλήσει γρηγορότερα. Αυτές είναι μερικές καλές πρακτικές για να έχουμε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του:
1. Μιλάμε συνεχώς στο μωρό μας
Όπως είδαμε, η ομιλία ξεκινάει από την απλή μίμηση των ήχων. Για αυτό και είναι σημαντικό να μιλάμε στο μωρό μας συνεχώς, ακόμα και όταν δεν έχει πει τις πρώτες του λέξεις. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως το μωρό μας μπορεί να μας ακούσει από την κοιλιά, και για αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε να του δίνουμε ερεθίσματα και πριν τη γέννα.
2. Κάνουμε το διάβασμα συνήθεια
Το διάβασμα είναι πολύ ευεργετικό για το μωρό μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακούει διάφορες λέξεις και ξεκινά να τους δίνει νόημα. Για αυτό, θα πρέπει να διαλέξουμε βιβλία με πλούσιες εικόνες ώστε να δείχνουμε συνεχώς τι αντιπροσωπεύει η κάθε λέξη που λέμε.
3. Κάνουμε χειρονομίες για να δείξουμε τη σημασία των λέξεων
Ακόμα μια χρήσιμη συμβουλή είναι να κάνουμε χειρονομίες όσο μιλάμε. Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσουμε το μωρό μας να κατανοήσει το νόημα της λέξης. Έτσι, θα δημιουργηθεί επικοινωνία μεταξύ μας και αργότερα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ίδια λέξη για να εκφραστεί.
4. Παίζουμε μαζί
Ένας ακόμα τρόπος για να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ομιλία του μωρού μας είναι να παίζουμε μαζί του διάφορα βρεφικά παιχνίδια. Για την ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, πρέπει να επιλέξουμε κοινωνικά παιχνίδια που να βασίζονται στην ομιλία. Αρχικά, το «κου-κου τζα» είναι ένα τέτοιο παιχνίδι που βοηθά στη νοητική ανάπτυξη του μωρού μας. Αργότερα, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα παιχνίδια μας με ερωτήσεις, όπως να του δείχνουμε εικόνες για να βρει αντικείμενα.
Η πρώτη λεξούλα του μωρού μας είναι μια μαγική στιγμή που όλοι οι γονείς περιμένουν με ανυπομονησία. Με τις παραπάνω συμβουλές, θα βοηθήσουμε το μωρό μας να ανακαλύψει το νόημα των λέξεων για να τις χρησιμοποιεί από μόνο του.
Το παιδί σας ίσως να μη λέει να πει ακόμα «μαμά», αλλά σίγουρα μπορεί να σας δείξει πόσο σας αγαπάει με ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά!