Ως γονείς, όλοι θέλουμε τα μωρά μας να είναι υγιή και χαρούμενα. Μερικές φορές η υπερκινητικότητά τους μας ανησυχεί. Τα μωράκια είναι από τη φύση τους περίεργα και γεμάτα ενέργεια, ωστόσο υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην έντονη ενέργεια και την υπερκινητικότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις αιτίες και τρόπους προσέγγισης ενός υπερκινητικού μωρού, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του και να το βοηθήσουμε.
Τι είναι η υπερκινητικότητα στα μωρά;
Η υπερκινητικότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική κίνηση, και την ανησυχία. Ενώ η υπερκινητικότητα συνδέεται συνήθως με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε μεγαλύτερα παιδιά, δεν είναι πάντα σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης στα μωρά.
Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να είναι δραστήρια και ανήσυχα, ειδικά καθώς εξερευνούν το περιβάλλον τους και αναπτύσσουν τις σωματικές τους δεξιότητες. Ωστόσο, εάν το μωρό σας φαίνεται υπερκινητικό, θα μπορούσε να είναι σημάδι διαφόρων αιτιών όπως:
Του λείπει ύπνος
Όπως και οι ενήλικες, τα μωρά χρειάζονται επαρκή ύπνο για να είναι υγιή και ήρεμα. Εάν το μωρό σας δεν κοιμάται αρκετά ή έχει ακανόνιστη ρουτίνα ύπνου, μπορεί να του προκαλέσει υπερκινητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πεινάει
Τα μωρά χρειάζονται συχνό τάισμα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Εάν το μωρό σας πεινάει ή δεν προσλαμβάνει αρκετό φαγητό, μπορεί να είναι έντονα ανήσυχο.
Ενοχλείται από εξωτερικούς παράγοντες
Τα μωρά λαμβάνουν συνεχώς νέα ερεθίσματα όπως ήχους, φως και κινήσεις. Εάν το μωρό σας βρίσκεται για παράδειγμα σε ένα αρκετά θορυβώδες περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να είναι υπερκινητικό.
Αισθάνεται δυσφορία ή πονάει
Αν το μωρό σας πονάει ή αισθάνεται άβολα για παράδειγμα λόγω των συμπτωμάτων της οδοντοφυΐας, μπορεί να γίνει ευερέθιστο και ανήσυχο.
Κατακτά αναπτυξιακά ορόσημα
Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, γίνονται όλο και πιο ενεργά και περίεργα για το περιβάλλον τους. Αυτή η έντονη επιθυμία για εξερεύνηση συχνά μεταφράζεται σε υπερκινητικότητα.
Πώς προσεγγίζουμε την υπερκινητικότητα στα μωρά;
Αν υποψιάζεστε ότι η υπερκινητικότητα του μωρού σας οφείλεται σε έναν από τους παραπάνω παράγοντες, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει:
Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά
Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου για το μωρό σας, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον ύπνου του μωρού σας είναι ήσυχο, σκοτεινό και άνετο.
Τακτικά γεύματα
Αν το μωρό σας φαίνεται πεινασμένο δοκιμάστε να προσφέρετε μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σταθερά και να αποτρέψουν την ανησυχία που συχνά σχετίζεται με την πείνα.
Αντιμετωπίστε τυχόν ιατρικά ζητήματα
Εάν το μωρό σας παρουσιάζει ενδείξεις πόνου, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον/την παιδίατρό σας για την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Δώστε του παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία
Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, θα πρέπει να του παρέχετε βρεφικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλα για το αναπτυξιακό του επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του χωρίς να αποσπάται ή να βαριέται.
Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του
Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας είναι απαραίτητο για την ηρεμία του. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που προάγουν το δέσιμο και δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας για το μωρό σας, όπως η αγκαλιά, το τραγούδι ή η ανάγνωση παραμυθιών. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υπερκινητικότητα.
Χρησιμοποιήστε μάρσιπο
Ο μάρσιπος σας επιτρέπει να έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας ενώ παράλληλα μπορείτε να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Επιπλέον συμβάλει στην προώθηση του δεσμού, στη μείωση του άγχους και την δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στο μωράκι.
Συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρό σας
Αν η υπερκινητικότητα του μωρού σας επιμένει ή επηρεάζει την καθημερινότητά του, συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρό σας. Εκείνος/ εκείνη μπορεί να αξιολογήσει τη συμπεριφορά του μωρού και να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα.
Η υπερκινητικότητα στα μωρά μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων παραγόντων, όπως η έλλειψη ύπνου, η πείνα, το ακατάλληλο περιβάλλον, η δυσφορία ή η αναπτυξιακή εξέλιξη. Κατανοώντας τις αιτίες και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες πρακτικές μπορείτε να το βοηθήσετε να νιώσει πιο ήρεμο, άνετο και τελικά πιο χαρούμενο! Θυμηθείτε πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αυτό που λειτουργεί για ένα μπορεί να μην λειτουργεί για άλλο. Μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από τον παιδίατρό σας ή από έναν ειδικό εάν είναι απαραίτητο.
* Οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται σε αυτόν τον ιστότοπο, δίνεται μόνο ως συμβουλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ως επαγγελματική ιατρική διάγνωση ή γνώμη. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για ιατρικά θέματα.
Συνήθως ένα υπερκινητικό μωρό χρειάζεται έναν καλό υπνάκο!