Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;
Το μωρό μου

Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;

Κάθε μωρό κλαίει από τη στιγμή της γέννησής του. Όταν είναι ακόμα βρέφος, δεν έχει τρόπο να μας πει για το πώς αισθάνεται και τι χρειάζεται. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να μας δείξει ό,τι θέλει κάτι είναι το κλάμα. 

Όλοι οι γονείς, και ειδικά οι νέοι μαμάδες και μπαμπάδες, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το κλάμα του μωρού μας για να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες τους. Ωστόσο, τι μπορούμε να κάνουμε όταν το μωρό μας κλαίει συνέχεια; Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις πιθανές αιτίες για το κλάμα του, αλλά και πρακτικές συμβουλές για να το ηρεμήσουμε.

Γιατί κλαίει το μωρό μας;

Εφόσον το μωρό μας δεν μπορεί να μας πει με λεξούλες τι χρειάζεται ή νιώθει, χρησιμοποιεί το κλάμα για όλα. Έτσι, το κλάμα του μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Οι βασικοί από αυτούς είναι οι εξής:

• Πεινάει

Ένας από τους βασικούς λόγους που το μωρό μας κλαίει είναι επειδή πεινάει. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πως δεν είναι καλό νά αφήνουμε την πείνα του μωρού μας να φτάνει σε αυτό το σημείο. Αυτό συμβαίνει γιατί θα πιει λαίμαργα το γάλα του, πράγμα που θα το κάνει να καταπιεί μεγάλη ποσότητα αέρα. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να του προκληθούν κολικοί.

• Χρειάζεται αλλαγή πάνας

Ένας ακόμα συχνός λόγος που κρύβεται πίσω από το κλάμα του μωρού μας είναι ότι έχει βρέξει την πάνα του. Σε αυτή την περίπτωση, νιώθει δυσφορία και για αυτό κλαίει.

• Έχει κολικούς

Οι κολικοί ταλαιπωρούν κάθε μωράκι για μια περίοδο περίπου τριών μηνών. Αυτοί οι πόνοι πιάνουν συνήθως το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, όπου το μωρό δείχνει σημάδια δυσφορίας. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

• Βγάζει δοντάκια

Αν το μωρό μας είναι μεταξύ 5-8 μηνών, τότε είναι πιθανό να πονάνε τα ούλα του. Την περίοδο που βγάζει τα πρώτα του δοντάκια ενδέχεται να αισθάνεται πόνο στην περιοχή, πράγμα που θα του προκαλεί γκρίνια. 

• Είναι αδιάθετο, πονάει, ή το ενοχλεί κάτι

Το μωρό μας μπορεί να κλαίει επίσης και για διάφορους άλλους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να πονάει κάπου, να έχει πυρετό, να νυστάζει, ή ακόμα και να ζεσταίνεται ή να κρυώνει.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να το ηρεμήσουμε;

1. Το παίρνουμε στην αγκαλιά μας

Όταν το μωρό μας κλαίει, μια αγκαλιά μπορεί να το ηρεμήσει. Το σηκώνουμε απαλά στα χέρια μας και κάνουμε μικρές, ρυθμικές κινήσεις. Επίσης, μπορούμε να του μιλήσουμε, η φωνή μας μπορεί να βοηθήσει ώστε να ηρεμήσει.

Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;
Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;

2. Χρησιμοποιούμε την πιπίλα

Οι πιπίλες έχουν το σχήμα της θηλής, πράγμα γνώριμο για το μωράκι μας μιας και ο θηλασμός είναι ένα έμφυτο αντανακλαστικό του. Γι’ αυτό και δρα πολύ ανακουφιστικά. Μερικά βρέφη προτιμούν να πιπιλίζουν το δάχτυλό τους, το οποίο έχει τα ίδια αποτελέσματα.

3. Κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο το μωρό μας

Το ζεστό μπάνιο είναι πολύ ανακουφιστικό όταν το μωράκι μας είναι ανήσυχο. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου κάνουμε πολύ απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του για να το ανακουφίσουμε.

Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;
Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι να κάνω;

4. Φασκιώνουμε το μωρό μας

Το φάσκιωμα δρα πολύ ευεργετικά για το μωράκι μας καθώς προσομοιάζει τη στάση σώματος που είχε μέσα στη μήτρα. Μόλις το φασκιώσουμε, το ακουμπάμε μπρούμυτα στο χέρι μας για να ηρεμήσει και να καταφέρει να κοιμηθεί. 

Τα μωρά κλαίνε συνεχώς. Όσο μαθαίνουμε τις ανάγκες τους όμως, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι θέλει να πει όταν κλαίει και να το καταπραΰνουμε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρό σας, που θα σας συμβουλέψει κατάλληλα, και θα διαγνώσει αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο το μωράκι κλαίει επίμονα.

Fact: Το κλάμα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των μωρών!