Είναι αλήθεια πως ένα νεογέννητο μωράκι κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα. Βέβαια, κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό κι έτσι μερικά κοιμούνται ακανόνιστα και άλλα κοιμούνται σταθερά και συνεχόμενα.
Ο ύπνος είναι κάτι που αγχώνει τους περισσότερους νέους γονείς, ειδικά τις πρώτες μέρες που φέρνουν το μωρό στο σπίτι. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανησυχήσουμε που βλέπουμε το παιδί μας να κοιμάται τόσες πολλές ώρες.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον ύπνο του μωρού μας.
Πόσο πρέπει να κοιμάται το μωρό μας;
Το νεογέννητο μωράκι μας έχει ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου την ημέρα. Για την ακρίβεια, τους τρεις πρώτους μήνες, το μωρό μας θα κοιμάται μεταξύ 14-18 ωρών. Μετά από αυτή την περίοδο όμως, οι ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μειώνονται και θα κοιμάται πιο συνεχόμενα το βράδυ.
Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε το πότε ξυπνάει το μωρό μας για φαγητό. Κατά τους πρώτους μήνες έχει μικρό στομαχάκι και χρειάζεται φαγητό περίπου 8-12 φορές. Έτσι, θα πρέπει να παρακολουθούμε τον ύπνο του και να το ξυπνάμε όταν έχει έρθει η ώρα για να το ταΐσουμε.
Τα θετικά του ύπνου για το νεογέννητο μας
Γενικά, πρέπει να αφήνουμε το μωρό μας να κοιμάται όσες ώρες έχει ανάγκη. Όταν είναι νεογέννητο, πρέπει να περάσει μια περίοδο προσαρμογής, κατά την οποία διατηρεί τις συνήθειες που είχε μέσα στη μήτρα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ύπνου επιταχύνεται οι έκκριση των αυξητικών ορμονών. Για αυτό το λόγο, ο ύπνος συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του μωρού μας, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες.
Τι να κάνουμε όταν κοιμάται παραπάνω από το φυσιολογικό;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας εάν το μωρό μας κοιμάται παραπάνω από το φυσιολογικό. Κάθε μωρό έχει ξεχωριστό βιορυθμό, και για αυτό πιθανόν να έχει ανάγκη περισσότερες ώρες ύπνου. Φυσικά, θα πρέπει να παρακολουθούμε τη ρουτίνα του ύπνου του, αλλά και το πόσο συχνά τρέφεται. Αν παρατηρήσουμε και κάποιο άλλο σύμπτωμα, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια ερώτηση στον παιδίατρο.
Πώς θα φτιάξουμε μια καλή ρουτίνα ύπνου
1. Αφαιρούμε τα παιχνίδια από την κούνια
Το μωρό μας θα πρέπει να συνδέσει την κούνια του ως το μέρος που κοιμάται. Για αυτό και θα πρέπει να το βάζουμε να ξαπλώσει μόνο όταν είναι η ώρα του ύπνου. Την ίδια στιγμή, πρέπει να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε τα κουκλάκια και τα παιχνίδια που θα το αποσπάσουν και θα το μπερδέψουν.
2. Κρατάμε ένα σταθερό πρόγραμμα
Ο ύπνος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια συνήθεια για το μωρό μας. Μόνο αν παραμείνουμε συνεπής σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα καταφέρει να λάβει όσο ύπνο χρειάζεται και να ξεκουραστεί αποτελεσματικά. Μάλιστα, θα ήταν ευεργετικό να κάνουμε τις ίδιες ενέργειες κάθε βράδυ σαν ιεροτελεστία. Έτσι, θα προετοιμάζεται ασυνείδητα για ύπνο.
3. Ρυθμίζουμε σωστά τη θερμοκρασία του δωματίου
Η θερμοκρασία του παιδικού δωματίου δεν επηρεάζει μόνο την ποσότητα του ύπνου, αλλά και την ποιότητά του. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη ώστε το μωράκι μας να μην ιδρώνει ή κρυώνει.
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του νεογέννητου μωρού μας. Όσο μεγαλώνει, θα κοιμάται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου η οποία θα βοηθήσει το μωράκι να προσαρμόσει ευκολότερα το βιολογικό του “ρολόι”.
Ο ύπνος είναι το θεμέλιο μιας παραγωγικής ζωής!