Το μωρό κρυολόγησε
Συμβουλές

Το μωρό μου κρυολόγησε | Τι να κάνω;

Το να βλέπεις το μικρό σου να κλαίει και να ζορίζεται επειδή έχει κρυολογήσει, είναι πραγματικά μία τρομακτική εμπειρία. Ως γονείς, θέλουμε πάντα το καλύτερο για τη φροντίδα του παιδιού, και βλέποντάς το άρρωστο συχνά μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι.

Ωστόσο ένα απλό κρυολόγημα, αν και είναι άβολο για το μωρό, είναι συνήθως ακίνδυνο και μπορεί πραγματικά να το βοηθήσει να χτίσει ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν βιώνετε πρώτη φορά την παραπάνω κατάσταση, σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεπεράσει το κρυολόγημα.

Τι είναι το κρυολόγημα στα μωρά;

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της αναπνευστικής οδού, που επηρεάζει κυρίως τη μύτη και το λαιμό. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, ήπιο πυρετό, βήχα, μειωμένη όρεξη και γενικά αδιαθεσία.

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρυολόγημα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει ανοσία σε πολλούς ιούς του κοινού κρυολογήματος. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι πρώιμες ασθένειες βοηθούν στην οικοδόμηση της άμυνας του ανοσοποιητικού του συστήματος. 

το μωρό μου κρυολόγησε τι να κανω

Πως να φροντίσετε ένα μωρό με κρυολόγημα;

Όταν το μωρό σας έχει κρυολογησει, ο κύριος στόχος σας πρέπει να είναι να το διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο άνετο, διασφαλίζοντας ότι παραμένει καλά ενυδατωμένο και ξεκουράζεται επαρκώς. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές:

  1. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί
    Ένα μωρό με κρυολόγημα μπορεί γρήγορα να αφυδατωθεί, ειδικά αν έχει πυρετό. Για τα μωρά που εξακολουθούν να θηλάζουν αποκλειστικά ή τρέφονται με γάλα, συνεχίστε κανονικά το τάισμα. Ειδικότερα το μητρικό γάλα προσφέρει πληθώρα οφελών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εάν το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, μπορείτε να του δώσετε επιπλέον υγρά όπως νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων.
  2. Αποσυμφορήστε τη βουλωμένη μυτούλα
    Η βουλωμένη μύτη προκαλεί έντονη ενόχληση στα μωράκια κάνοντας πιο δύσκολη τη σίτιση και τον ύπνο τους. Χρησιμοποιήστε ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού ή ένα αποσυμφορητικό μύτης για να αντιμετωπίσετε τη συμφόρηση.
  3. Υγρασία του χώρου
    Η χρήση ενός υγραντήρα χώρου θα σας βοηθήσει να υγράνετε τις ξηρές ρινικές οδούς και το λαιμό του μωρού σας, κάνοντας την αναπνοή του πιο άνετη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε πιο ξηρά κλίματα ή κατά τους ψυχρότερους μήνες όταν ο εσωτερικός αέρας γίνεται πολύ ξηρός.
  4. Άνετος ύπνος
    Ο ύπνος είναι ένας εξαιρετικός “θεραπευτής”, αλλά η βουλωμένη μύτη μπορεί να δυσκολέψει το μωρό σας. Δοκιμάστε να σηκώσετε ελαφρώς το στρώμα της κούνιας για να διευκολύνετε την αναπνοή. Θυμηθείτε, μη χρησιμοποιείτε ποτέ μαξιλάρια ή κουβέρτες κάτω από το μωρό σας λόγω του κινδύνου του SIDS (συνδρομο αιφνιδιου θανατου).
  5. Προσοχή στη θερμοκρασία
    Συχνά, ο πυρετός μπορεί να συνοδεύει το κρυολόγημα ως μια φυσική αντίδραση του οργανισμού για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Είναι σημαντικό όμως να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του μωρού σας. Εάν ο πυρετός είναι επίμονος ή ιδιαίτερα υψηλός, επικοινωνήστε άμεσα με τη/τον παιδίατρό σας.
  6. Η σημασία της ξεκούρασης
    Το μωρό σας θα χρειαστεί αρκετή ξεκούραση για να συνέλθει από το κρυολόγημα. Η παροχή ενός ήρεμου, ήσυχου περιβάλλοντος θα το βοηθήσει να κοιμηθεί έτσι ώστε να ανακτήσει και πάλι τις δυνάμεις του. Η παρουσία σας, οι αγκαλιές σας και τα καταπραϋντικά σας λόγια μπορούν να κάνουν θαύματα για τη διάθεση και την άνεση του μωρού!

Πότε πρέπει να καλέσετε έναν γιατρό

Ενώ τα περισσότερα κρυολογήματα στα μωρά δεν είναι σοβαρά και θα υποχωρήσουν από μόνα τους , είναι σημαντικό να προσέχετε για σημάδια πιο σοβαρών ασθενειών. Πάντα λοιπόν να αναζητάτε ιατρική βοήθεια εάν το μωρό σας:

  • Είναι μικρότερο των τριών μηνών και έχει πυρετό.
  • Αρνείται την τροφή.
  • Έχει επίμονο βήχα ή βήχα που φαίνεται να επιδεινώνεται.
  • Εμφανίζεται ιδιαίτερα ληθαργικό ή ευερέθιστο.
  • Δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
  • Εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης, όπως λιγότερες βρεγμένες πάνες, ξηροστομία ή κλάμα χωρίς δάκρυα.
  • Προληπτικά μέτρα για μελλοντικά κρυολογήματα

Η αντιμετώπιση του κρυολογήματος ενός μωρού μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, αλλά οπλισμένοι με τις κατάλληλες γνώσεις και εργαλεία, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να περάσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θυμηθείτε, όταν έχετε αμφιβολίες, να συμβουλεύεστε πάντα τη/τον παιδίατρό σας.

Το πρώτο κρυολόγημα ενός μωρού δίνει την ευκαιρία για το ισχυρότερο φάρμακο. Αυτό της γονεϊκής αγάπης.