Το μωρό μου πρώτη φορά σε αεροπλάνο, τι πρέπει να προσέξω;
- από Δήμητρα
- 0 Σχόλια
- 1227 Views
Το αεροπλάνο είναι ένα από τα πιο βολικά μέσα για τα ταξίδια μας, αφού μας επιτρέπει να φτάνουμε στον προορισμό μας γρήγορα και με ασφάλεια. Ωστόσο, όταν σχεδιάζουμε να κάνουμε το ταξίδι μαζί με το μωρό μας, υπάρχει ένα επιπλέον άγχος.
Το μυστικό για να κάνουμε το ταξίδι με το αεροπλάνο όσο ευκολότερο γίνεται, είναι να ξεκινήσουμε την οργάνωσή του όσο νωρίτερα μπορούμε. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουμε μια λίστα με τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Πότε μπορεί να ταξιδέψει το μωρό μου με αεροπλάνο;
Θεωρητικά το μωράκι μας είναι σε θέση να ταξιδέψει με το αεροπλάνο από την πρώτη εβδομάδα της ζωής του. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την έγκριση του παιδιάτρου.
Έτσι, η καλύτερη περίοδος για να μπει ένα μωρό στο αεροπλάνο είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μετά τον τρίτο μήνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα και δε θα είναι ευάλωτο στις λοιμώξεις που προκαλούνται από τα μικρόβια στο αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρός μας μπορεί να μας ενημερώσει για το πότε θα είναι ασφαλέστερο το ταξίδι για το μωρό μας.
Τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης του ταξιδιού
1. Ταξιδιωτικά έγγραφα
Η προετοιμασία κάθε ταξιδιού ξεκινάει από τη συγκέντρωση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων. Το μωρό μας θα πρέπει να έχει το δικό του διαβατήριο εάν σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, είτε εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση που έχουμε κλείσει πτήση εσωτερικού θα χρειαστεί να έχουμε μαζί μας το πιστοποιητικό γεννήσεώς του, το βιβλιάριο υγείας του ή ένα πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.
2. Χειραποσκευές
Η οργάνωση της χειραποσκευής του μωρού μας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί προσεκτική μελέτη. Το μωρό μας χρειάζεται πολλά αντικείμενα, όπως αλλαξιές ρούχων, πάνες, μωρομάντηλα, πιπίλες, μπιμπερό και παιχνίδια μεταξύ άλλων. Η δυσκολία είναι να χωρέσουμε ό,τι χρειαζόμαστε στα επιτρεπόμενα κιλά χειραποσκευής που μας δίνει η αεροπορική που επιλέξαμε. Τα καλά νέα είναι πως κάθε μωρό δικαιούται να έχει μαζί του ένα καρότσι-μπαστούνι δωρεάν.
3. Αναμονή στο αεροδρόμιο
Η διαδικασία του check-in και του ελέγχου επιβατών ενδέχεται να κουράσει το μωράκι. Οι περισσότερες αεροπορικές παραχωρούν προτεραιότητα στο check-in στις οικογένειες με μικρά παιδιά. Επιπλέον, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το fast lane για να περάσουμε τον έλεγχο γρήγορα.
4. Φαγητό και ποτό στον αέρα
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το μωρό μας μπορεί να καταναλώσει άφοβα το φαγητό του. Οι παιδικές τροφές περνούν χωρίς κανένα θέμα από τον έλεγχο του αεροδρομίου κι έτσι θα έχουμε μαζί μας την τροφή που έχει συνηθίσει. Μάλιστα, μπορούμε να ζητήσουμε από το πλήρωμα να μας ζεστάνουν το γάλα.
Αλλαγή της πίεσης – Τι κάνουμε;
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν όλοι οι γονείς για το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι η αλλαγή της πίεσης κατά την απογείωση και την προσγείωση. Για να αποφύγουμε πιθανόν ενοχλήσεις, μπορούμε να δώσουμε μια πιπίλα ή ένα μπουκάλι με νερό στο μωρό μας, αφού η κατάποση αποτρέπει το βούλωμα των αυτιών. Επιπλέον, πριν από την πτήση, θα ήταν καλό να καθαρίσουμε τη μυτούλα του μωρού μας, ειδικά εάν είναι βουλωμένη.
Τα ταξίδι με το αεροπλάνο μας γλιτώνει από πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Με τις παραπάνω συμβουλές, θα έχουμε μαζί μας ό,τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε το ταξίδι πιο ευχάριστο για το μωράκι μας.
Κάθε ταξίδι και μία προσθήκη στο βιβλίο των αναμνήσεων...