Το μωρό μου ροχαλίζει
Το μωρό μου

Το μωρό μου ροχαλίζει | Τι να κάνω;

Πολλοί νέοι γονείς παρατηρούν πως το μωράκι τους κάνει διάφορους ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μάλιστα, το ροχαλητό στα νεογέννητα δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο νομίζουμε. Έτσι, είναι πιθανό να ακούσουμε και το δικό μας μικρό να ροχαλίζει όταν βρίσκεται στην κούνια μωρού. Όταν συμβαίνει αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσουμε αμέσως καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό. 

Φυσικά, θα πρέπει να προσέχουμε αυτούς τους ήχους και να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο εάν συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα. Παρακάτω, θα δούμε τους λόγους για τους οποίους προκαλείται και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας. 

Γιατί ροχαλίζει το μωρό μου;

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το ροχαλητό στα μωρά τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνο. Αντιθέτως, είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας απασχολεί. Οι βασικές αιτίες που προκαλούν  το ροχαλητό είναι οι ακόλουθες:

Το μωρό μου ροχαλίζει | Τι να κάνω;

1. Μικροί αεραγωγοί

Το νεογέννητο μωράκι μας ενδέχεται να βγάζει ήχους όταν κοιμάται επειδή οι αεραγωγοί του είναι ακόμα πολύ μικροί και μαλακοί. Επιπλέον, είναι γεμάτοι με αφρώδεις εκκρίσεις, οι οποίες συνήθως προκαλούν το ροχαλητό όταν περνάει μέσα τους αέρας. Μόνο αν παρατηρήσουμε άλλα συμπτώματα, όπως έλλειψη όρεξης και πυρετός, θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

2. Βουλωμένη μυτούλα

Ένας ακόμα λόγος που προκαλεί το ροχαλητό είναι η βουλωμένη μυτούλα του μωρού μας από κάποιο κρυολόγημα ή αλλεργία. Οι εκκρίσεις που παράγονται φράσουν τους αεραγωγούς και γι’ αυτό έχει το μωρό θορυβώδη ύπνο.

3. Υπνική άπνοια

Το βασικό σύμπτωμα που έχει ένα επεισόδιο άπνοιας είναι το σταμάτημα της αναπνοής για λίγα δευτερόλεπτα. Σε αυτή την περίπτωση, το ροχαλητό που θα ακούσουμε θα είναι εντονότερο από τις υπόλοιπες αιτίες. Στην περίπτωση της άπνοιας, οι ιστοί στο σώμα του παιδιού μας δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, κι έτσι συνοδεύονται από ανήσυχο ύπνο.

4. Λαρυγγομαλακία

Πρόκειται για μια εκ γενετής ασθένεια, ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι και το ροχαλητό. Ο ήχος είναι αποτέλεσμα των μαλακών τοιχωμάτων του λάρυγγα, τα οποία φράζουν την αναπνευστική οδό όταν το μωρό αναπνέει. Η λαρυγγομαλακία υποχωρεί συνήθως χωρίς θεραπεία έως τους 18-24 μήνες.

Πρέπει να ανησυχήσω;

Το ήπιο ροχαλητό του μωρού μας δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, εάν το μωράκι μας είναι ευδιάθετο, έχει όρεξη για φαγητό και είναι ξεκούραστο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε ότι παρουσιάζει άπνοια και δεν κοιμάται όσο χρειάζεται, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο. Σε κάθε περίπτωση, μια ερώτηση στο γιατρό μας μπορεί να μας καθησυχάσει.

Το μωρό μου ροχαλίζει | Τι να κάνω;

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το μωρό μου

Όπως είδαμε, το ροχαλητό του μωρού μας οφείλεται τις περισσότερες φορές στους φραγμένους αεραγωγούς και τη μυτούλα του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να καθαρίσουμε καλά την περιοχή. 

Εάν ανακαλύψουμε πως η μυτούλα του είναι βουλωμένη τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε στην περιοχή σταγόνες θαλασσινού ορού ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιον αποφρακτήρα. Επιπλέον, μπορούμε να βγάλουμε από το δωμάτιο του τα αντικείμενα που ενδέχεται να του προκαλούν κάποια αλλεργία.

Το ροχαλητό στο νεογέννητό μας είναι φυσιολογικό και για αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε. Όσο αναπτύσσεται το παιδί μας, το ροχαλητό θα ξεκινήσει να υποχωρεί. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ελέγχουμε τον θορυβώδη ύπνο του και να απευθυνθούμε στον παιδίατρο αν εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα. 

Ανησυχώ σημαίνει νοιάζομαι, νοιάζομαι σημαίνει φροντίζω, φροντίζω σημαίνει αγαπώ!